Ga goed om met jouw plantenbak

Je wilt je tuin mooier maken met degelijke en mooie plantenbakken. Je weet alleen niet waar je precies op moet letten. Er zijn meerdere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om een perfect resultaat te krijgen. Zorg ervoor dat de plantenbak gaten in de bodem heeft, dat is vaak al het geval bij buiten plantenbakken maar soms moet je deze zelf erin boren.

Zo vul je jouw plantenbak

Het is vaak niet nodig om de hele pot met aarde te vullen, niet alle planten hebben zoveel ruimte nodig. Dat is alleen maar zonde van de potgrond natuurlijk. Dat los je makkelijk op door bijvoorbeeld scherven van een oude bloempot op de bodem te leggen. Zo loopt het water gemakkelijk weg en vul je snel de loze ruimte op. Een ander bijkomend voordeel is dat je plantenbak extra gewicht heeft en niet meer zo makkelijk om kan vallen of waaien. Sommige planten komen al in een binnenpot en hoef je niet over te plaatsen in nieuwe potgrond. Dan kan je de loze ruimte eronder het beste opvullen met zandzakjes, daar kan water ook makkelijk langs stromen en het zorgt voor extra gewicht. Als je plant van zichzelf al erg zwaar is en je geen extra gewicht nodig hebt, vul dan de loze ruimte op met piepschuim of ander licht materiaal, dan bespaar je alsnog potgrond en hebben de wortels nog steeds genoeg ruimte. Je voorkomt hiermee dat de drainagegaten op de bodem verstopt raken.

Let op de grootte

Een ander aandachtspunt is dat plantenbakken een gietrand hebben: tot die rand mag je de bak vullen met aarde. Zo voorkom je dat de plantenbak overloopt tijdens het water geven.

Het laatste aandachtspunt is dat je de plantenbak niet te vol moet planten. Zeker als je nieuwe planten en bloemen hebt. Deze groeien namelijk nog, controleer dan ook van te voren hoe groot jouw plant kan worden. Op basis daarvan kies je namelijk de plantenbak grootte en kan je inschatten hoeveel planten of bloemen er in één plantenbak passen.