Wat zijn de scenario’s voor de huizenmarkt tijdens de corona crisis?

We zitten op dit moment in een zeer onzekere tijd. Ook wanneer het gaat om de huizenmarkt. Hoewel de huizenmarkt het nog altijd erg goed doet en de vraag veel hoger blijft dan het aanbod, geeft dat geen garantie dat dat in de toekomst ook zo zal blijven. 

Veel mensen zien nu hun kans om een woning te kopen en begeven zich daarom ook op de huizenmarkt om een woning te kopen. De vraag stijgt daarmee verder, maar gaat dat in de toekomst ook zo blijven? Die vraag kan niemand zomaar beantwoorden, maar wel zijn er een aantal scenario’s die zich voor kunnen doen. 

We hebben het ergste van de crisis gehad 

Het kan zijn dat we de ergste tijd van de crisis achter ons hebben en de huizenmarkt zich verder ontwikkeld. Dat zou kunnen betekenen dat de prijzen van woningen de komende jaren weer verder zullen gaan stijgen. Wanneer dat het geval is dan kan het voor mensen die op dit moment in een stabiele financiĆ«le situatie zitten een slim moment is om toch voor een woning te gaan. 

Er komt een tweede golf

Echter kan het ook zo zijn dat er toch nog een tweede golf komt er corona weer terug komt in het land. Zo zijn er veel experts die waarschuwen voor een tweede golf in de herfst. Wanneer dat het geval is dan is de kans groot dat de huizenmarkt er ook onder zal lijden. Om dan op dit moment een woning te kopen en daarna de waarde van je woning te zien dalen, of zelf in financiƫle problemen komen, kan voor veel mensen een lastige situatie met zich meebrengen.

De rentes liggen nu laag, kan ik dan niet beter zo snel mogelijk kopen?

De rentes liggen inderdaad laag, waardoor het interessant is om een lening aan te vragen om een huis mee te kopen. Maar de rentes zijn al een lange tijd blijven dalen en de verwachting is dan ook niet dat deze op de korte termijn of in de nabije toekomst weer zullen gaan stijgen. Ook wordt er niet verwacht dat ze weer zo hoog zullen komen, zoals ze ooit hebben gestaan. Hoewel het slim is om naar de rentes te kijken, is het belangrijk om meer factoren in de gaten te houden, zoals wat er gebeurd met de woningmarkt in het algemeen.

Waar jij een woning koopt

Houd ook rekening met de locatie waar je een woning wilt kopen. Zo zijn er ook veel verschillen tussen bepaalde plekken in Nederland. Kies je bijvoorbeeld voor nieuwbouw in Eindhoven? Dan weet je dat je woning waarde heeft en zal behouden omdat het op een populaire plek als Eindhoven ligt en ook nog eens een nieuwbouwwoning is. Zowel een plek als Eindhoven als een nieuwbouwwoning kun je vanuit gaan dat deze beide ook in de toekomst gewild zijn en er dus vraag naar is.