Wat biedt een kelder u?

Als je wil gaan bouwen, word je al heel snel geconfronteerd met de vraag of je een kelder onder je woning wil of niet, want uiteraard hangt de verdere indeling van je woning voor een groot stuk van deze beslissing af. Misschien is een kelder voor jou synoniem voor extra ruimte en wil je er absoluut één in jouw woning. Het kan ook zijn dat je er net van overtuigd bent dat je geen kelder nodig hebt, want het staat voor jou misschien gelijk met vochtproblemen en een hoge kostprijs?

Maar misschien overvalt de vraag je wel een beetje, en heb je nog niet aan alle aspecten van een kelder gedacht. Een ding staat vast: een kelder hebben, heeft zo zijn voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. We sommen ze voor je op, zodat je zelf een bewuste keuze kan maken.

Zeg niet zomaar “een” kelder!

Eigenlijk kunnen we het niet zomaar hebben over de voordelen van “een” kelder. Eerst moeten we bekijken welk type kelder je kan bouwen op jouw bouwgrond. Want voor de kelder ben je, nog meer dan voor de rest van je woning, afhankelijk van de kenmerken van je bouwgrond. Er is een heel bouwproces voor de aanbouw voordat u aan de slag kan. Hierbij enkele belangrijke vragen die je je moet stellen, omdat de antwoorden bepalend zijn voor het type kelder dat jij kan bouwen:

  • Gaat het om een volledig ingegraven kelder of wil je een directe toegang van buiten naar je kelder (via een trap of een inrit naar je garage)?
  • Is er grondwater of niet?
  • Moet de kelder rond om rond gedraineerd worden en welke mogelijkheden zijn er daarvoor?

Het zijn hoofdzakelijk deze aspecten die bepalen of je moet opteren voor een gegoten of voor een gemetste kelder. Een gegoten kelder is over het algemeen duurder dan een gemetste, maar biedt een grotere waterdichtheid.

Het juiste type kelder kiezen

Een kelder bouwen kan dus op diverse manieren. Vroeger koos men vooral voor een gemetste kelder maar je kan dus ook kiezen voor een gegoten kelder of een prefab kelder. Het gebruik van de kelder zal dan ook bepalen welk type je best kiest:

  • de gemetste kelder wordt opgebouwd uit betonstenen of silicaatblokken. Om de druk van de aarde te weerstaan, moeten deze (volle of holle) blokken geïmpregneerd of waterafstotend gemaakt worden. Aan de buitenzijde van de kelder moet er ook drainage voorzien worden.
  • de gegoten of betonkelder wordt ter plaatste gestort. Dit gebeurt in gewapend beton en wordt met behulp van bekisting in de juiste vormen gestort. Daarnaast kan je ook kiezen voor prefab panelen in gewapend beton. Deze methode is uitermate geschikt voor woningen op vochtige ondergrond. Bij dit type loop je minder kans op water in de kelder.
  • de prefab kelder bestaat uit één stuk en moet dus ook met een kraan geplaatst worden op de werf. Dit type is dan ook enkel geschikt voor kleinere kelders maar is wel goedkoper.

De kelder isoleren? Ja, maar…

Verder moet je je ook nog de vraag stellen waarvoor je je kelder wil gebruiken. Wordt dit enkel een bergruimte? Of wil je hem gebruiken als technische ruimte? Of wil je er bijvoorbeeld een wasplaats, een hobbyruimte of een home cinema van maken? Dit alles zal bepalen of je je kelder wel of niet gaat isoleren. Indien je je kelder langs buiten wil isoleren, moet je dit absoluut tijdens de bouwwerken doen, want achteraf is het quasi onmogelijk uitvoerbaar. Een isolatie langs de binnenzijde is ook mogelijk, maar heeft enkele nadelen. Informeer je dus goed voor de start van de werken.