Een dakkapel constructieberekening, een absolute must of niet?

Het feit dat steeds meer mensen er in de praktijk voor kiezen om in de basis kleiner te gaan wonen heeft uiteraard bepaalde gevolgen. Eén van deze gevolgen is dat de vraag naar bijvoorbeeld het realiseren van een dakkapel aanzienlijk is toegenomen. Voor een dakkapel geldt dat ze een uitbreiding vormt aan de dakconstructie van het pand. Met andere woorden, de bewoonbare oppervlakte wordt door middel van deze uitbreiding op een efficiënte manier vergroot. Voor het laten uitvoeren van een dergelijk karwei is er wel een dakkapel constructieberekening vereist. Dit omdat de stabiliteit van het pand er mogelijks door in het gedrang kan komen. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Neem dan zeker en vast de hieronder terug te vinden informatie door.

Hoe interessant is een dakkapel laten realiseren?

Een dakkapel realiseren kan in de praktijk ontzettend interessant zijn. Zoals reeds aangegeven is het niet zelden zo dat mensen er tegenwoordig voor kiezen om beduidende kleinere woningen aan te kopen. Dat is enerzijds interessant, maar anderzijds kan het er in de praktijk ook zomaar voor zorgen dat er op een zeker ogenblik sprake is van plaatsgebrek. Om dit te kunnen compenseren maakt men dan soms de keuze om een dakkapel te laten realiseren. Op deze manier kan er een eenvoudige uitbreiding van het dak worden gerealiseerd zonder dat er daarvoor torenhoge kosten dienen te worden betaald. Wie dus met andere woorden op zoek is naar een efficiënte uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte van zijn of haar woning kan zeker overwegen om een dakkapel te laten maken. Er zijn hier uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Waarom is een dakkapel constructieberekening verplicht? 

Het laten uitvoeren van een dakkapel constructieberekening is wettelijk verplicht omwille van verschillende redenen. Er dient in ieder geval rekening mee te worden gehouden dat het laten bouwen van een dakkapel een vrij aanzienlijke ingreep vormt voor de dakconstructie. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat deze ingreep ervoor kan zorgen dat de stabiliteit van het dak wordt aangetast. Om ervoor te zorgen dat dit niet het geval is en om de algemene stabiliteit van het pand te vrijwaren is het noodzakelijk om een constructieberekening uit te laten voeren. Het spreekt voor zich dat je voor een dakkapel constructieberekening altijd een beroep moet doen op de diensten van een ervaren constructeur. Alleen zo voorkom je vervelende verrassingen.

Met hoeveel kosten word je daardoor geconfronteerd?

Een dakkapel constructieberekening laten uitvoeren door een constructeur zorgt er in de praktijk als vanzelfsprekend voor dat je rekening moet houden met bepaalde kosten. Hoeveel deze kosten ongeveer bedragen is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een constructeur zijn kosten niet wettelijk zijn bepaald. Met andere woorden, het uitvoeren van een vergelijking tussen verschillende constructeurs zou je in de praktijk zomaar een aardige besparing kunnen opleveren. Ook kan het zijn dat de kosten voor de dakkapel constructieberekening verschilt ten opzichte van de kosten voor een aanbouw berekening. In ieder geval, gemiddeld kan je er rekening mee houden dat je voor het laten maken van een constructieberekening voor een dakkapel een prijskaartje dient te betalen welke gemiddeld is gelegen tussen de ongeveer 200 en 500 euro.