Carbidschieten: Wat is het precies?

Carbid is een chemische stof. Wanneer het in aanraking komt met water zal het daarop reageren en een andere chemische stof genaamd ethyn vrijlaten. Vraag me niet wat dat is, maar als je er vuur langs houdt zal het ontploffen.

En die chemische stof gebruiken ze bij carbidschieten. Ze stoppen carbid in een ouderwetse melkkan, doen er wat water bij door een klein gaatje en doen de deksel erop. De ethyn zal opbouwen in de melkkan en als ze vuur naast het kleine gaatje houden zal het exploderen en de deksel komt eraf met een grote knal!

Carbidschieten: wanneer wordt het uitgevoerd?

Carbidschieten is een traditie die ik ken voor de laatste dag van het jaar. Overal in de omgeving kan je mensen naast melkkannen en andere dingen die ze hebben gebouwd zien staan, met afschietende deksels en ballen. Voeg er wat muziek en de traditionele olieballen aan toe en je hebt een leuke middag.

Carbidschieten: is het veilig?

Omdat soms mensen te ver gaan met hoe hard en groot iets kan zijn, zijn er wat regels. Er zijn wat speciaal ontworpen gebieden waar je carbid kan schieten. Binnen de stadsgrenzen mag men geen deksels gebruiken, maar gebruiken ze ballen om mee te schieten. Deze zullen ook schieten, alleen het geluid klinkt anders. In Nederland is het in de wet vastgelegd en iedere stad is een beetje anders en ze hebben er allemaal hun eigen regels over.