Ledverlichting: duurzame verlichting

Bij verlichting komt al snel het onderwerp energieverspilling aan bod, omdat er bijna overal en altijd wel lampen aanstaan die op dat moment totaal overbodig zijn. Ook wordt er massaal overgestapt van vertrouwde gloeilampen naar zowel spaarlampen als ledlampen. Lampen die energievriendelijker zijn, vaak een stuk langer meegaan en dus duurzamer zijn.

Ledverlichting is er een meerdere vormen, zo ook de ledstrip. Ledstrips (niet te verwarren met feestverlichting of sierlichtjes) wordt steeds vaker gebruikt als normale verlichting in huis. Hoewel led de afkorting is van Light Emitting Diode, of in het Nederlands lichtuitstralende diode, zou het wat sommigen betreft ook kunnen staan voor “licht en duurzaamheid”. Een ledlamp bestaat uit twee stukjes geleidend materiaal (kathode en een anode) met speciaal verontreinigd materiaal daar tussenin.

In dit materiaal worden elektronen die van de anode naar de kathode willen gaan omgezet in licht en dat is de verlichting die wij zien. Resultaat: licht wat opgewekt is uit een duurzame manier.

Ledverlichting duur?

In de meeste gevallen is een ledstrip een stukje duurder dan klassieke lampen. Wel hebben ze een veel hoger rendement wat betekent dat ze minder elektriciteit verbruiken. Zo heb je binnen een relatief korte tijd de duurdere aanschafwaarde goedgemaakt, bedenk maar eens hoe vaak je jouw lampen aan hebt staan!

Energiekosten omlaag

Het aanschaffen van ledverlichting kan zeker een manier zijn om te besparen op de energiekosten. Wat een nog simpelere manier is om de energiekosten te drukken is het vergelijken van energiecontracten en daarna over te stappen van energieleverancier. Hiermee kan je met een aantal muisklikken tot wel 400 euro besparen. De vergelijking is 100% onafhankelijk en ook kan er gesorteerd worden op groene energie als je duurzaamheid belangrijk vindt. De Easyswitch.nl energievergelijker laat jou altijd de goedkoopste energiecontracten zien!